HÅLLBARHET / WFFW

Vi tänker annorlunda

Lunchen på K-märkt har ingen meny. Istället dukar vi dagligen upp en säsongsbetonad buffé som bygger på de råvaror som finns just där och då.

Innehållet varierar – inte bara från dag till dag utan det kan även ändras från timme till timme.

Genom att inte ha en planerad, skriven meny kan vi köpa våra råvaror på natten. Då kan vi handla det som andra inte vill ha, sådant som det finns för mycket av eller som strax ska eller har gått ut i datum.

Hjälp, tänker en del – lagar de mat på gamla råvaror? Nix – men vi lagar mat på sådana råvaror som, om vi inte köpte och serverade dem där och då, skulle bli gamla och behöva slängas.

Bli inte rädda. Faktum är att detta ger oss tillgång till bättre råvaror – samtidigt som vi hjälper våra leverantörer att inte behöva slänga mat.

K-märkts lunchbuffé serveras bakfram. Först kommer smaksatta och tillagade gröna rätter – sist kommer kött, fisk och fågel. Det gör att våra gäster äter mer grönt – bra både för gästen och för vår jord.

Utöver att det är bra för miljön är det dessutom mycket roligare att jobba så här. Kreativa kockar, inspirerande matlagning och bra råvaror är de bästa ingredienserna för en god lunch.

Vi tänker annorlunda både för din och för miljöns skull.

Vi kallar det – WE FIGHT FOOD WASTE.

Hållbara event & arrangemang

Samma principer som vi använder på K-märkts lunch går att applicera på fester och arrangemang. Att välja Chefs Choice som meny på en fest är bra för miljön. Genom att låta våra kockar välja råvaror utifrån säsong och dagstillgång kan vi använda de resurser som finns.

Ett annat mycket effektivt sätt att agera hållbart är att välja en helt eller delvis vegetarisk meny. Inget påverkar miljön så positivt som att byta ut kött mot grönt.

Ett annat alternativ är det vi kallar 85/15. Här lagar vi en grön tallrik/rätt (85%) som kompletteras av en liten del högkvalitativt protein (15%). Mer grönt och kvalitet före kvantitet känns hållbart och rätt.

 

Citat – K-märkt

”Ring inte din leverantör och berätta vad du vill ha.

Ring istället din leverantör och fråga vad som finns.”

"MENYLÖS RESTAURANG - SÅ HÄR KAN DET GÅ TILL
Vi har ingen meny bestämd till dagen efter. På eftermiddagen ringer en leverantör och undrar om vi vill köpa 100 st 81 dagar gamla (alltså åldern på fåglarna!) franska gårdskycklingar. En super-lyxig råvara som normalt är alldeles för dyr för att servera på en lunchbuffet. Men eftersom fåglarna hade kort datum så fick vi dem till ett rabatterat pris. Det blir en så kallad win-win-win-win... Vi hjälper våra leverantörer med deras matsvinn, våra kockar får jobba med kvalitetsråvaror, ni - våra gäster - får äta god mat och samtidigt så hjälper vi alla till att rädda vår planet. Inte så dumt att inte ha en meny?!?!"