TOO PERFECT AVOCADO

Så fel – men ändå så rätt! 

I onsdags hände något riktigt kul på K-märkt. Hos oss i Garnisonen fanns hela mat—och hållbarhetseliten samlad under Nordic Food Waste Summit 2023 (arrangerad av Nordiska ministerrådet). 

Vad bjöd vi på till lunch? AVOKADO! Jo – du läste rätt. 

Nej – man kan väl inte bjuda hållbarhets-proffs på avokado? Det är ju självmord.

Sant. Avokado är ju hur gott och nyttigt som helst – men samtidigt en riktigt dålig råvara ur ett hållbarhetsperspektiv. En råvara som många därav ratar och undviker…

Men nu satt de där – dryga 200 hållbarhetspersoner och smaskade i sig avokado.

Varför?

Jo, dagen innan hade vi fått ett samtal från Helsingborg. 3250st avokados var på väg att slängas. Varför? Jo – den var ”too perfect”. Alltså för perfekt mogna för att kunna säjas till affärer. Reklameras eller slängas var alternativen…

Vi köpte ALLA!

Så om du de senaste dagarna på alla våra restauranger har sett extra mycket avokado på våra bufféer – så vet du nu varför 🙂

Om vi på K-märkt ställs inför valet att rädda eller kasta – då väljer vi alltid RÄDDA – oavsett vilken råvara det är. Mat ska inte hamna i soptunnan! Punkt!

Tack alla matsvinns-konferens-deltagare som var med och såg till så att dessa avokados inte blev just matsvinn. Tack.

// Jens