”RESTAURANGBRANSCHEN I KRIS – SKRIKER EFTER PERSONAL”

Ovan är en rubrik från Aftonbladet. 

Efter 16 månader av pandemi står branschen inför en enorm utmaning. Att återrekrytera! 

Efter massuppsägningar inom besöksnäringen har mycket personal försvunnit. De har flyttat hem eller sökt sig till nya branscher – kommer de hitta tillbaka? 

För att en restaurang ska vara framgångsrik och må bra krävs många parametrar. Men när allt kommer till kritan kan ingen restaurang lyckas utan bra personal. 

En engagerad och kunnig personal är en absolut nödvändighet. 

Hur får man då bra personal? På pappret är det enkelt:

  • Utvecklingsmöjligheter.
  • Stimulerande arbetsuppgifter. 
  • Känna delaktighet och kunna påverka.
  • Bra arbetsmiljö.
  • Trygghet.
  • Ha en chef som ser, hör och uppmuntrar dig. 
  • Rätt lön.
  • Känna att företaget har en större mening – ett mål att skapa förändring. 
  • Ett bra och avslappnat liv parallellt med jobbet.

Lätta saker på pappret – RIKTIGT kluriga saker i verkligheten. 

K-märkt är inget undantag. För att vi ska kunna må bra och växa så är vår personal den absolut viktigaste pusselbiten. Ingen superduper-spis, trippel A-läge, påkostad designmatsal eller rysk kaviar kan ersätta bra personal. Punkt! Vi står och faller med vår personal. 

Med denna vetskap i bagaget så försöker vi göra vårt absolut bästa för att alla medarbetare ska checka av så många som möjligt av kriterierna ovan. 

Om vi lyckas? Det vet vi inte riktigt och så klart är vi inte perfekta – men när många väljer att stanna hos oss i många år – då har vi gjort något rätt. 

Därför är det extra kul att vi nyligen fick tillfälle att fira av ytterligare en 5 åring hos oss på K-märkt. Hos oss firas man på följande sätt för bedriften. 

På K-märkt firas man så genom att:

  • man hämtas av chefen
  • körs till slottet
  • bor i sviten
  • äter champagnemiddag 
  • blir ompysslad i spat

En viktig hyllning av fem års hårt slit. Vi bugar och tackar 🙏 

K-märkt öppnade för dryga sju år sedan. Sedan dess har vi firat 13 st femåringar 🎉 🎉🎉 

12 av dessa jobbar sig nu sakta men säkert – hoppas vi – mot sin 10 års dag. Hur detta ska firas får vi klura på – men att det ska firas, det är SÄKERT! 

Minns ni rubriken i början. ”Kris i branschen” men inte på K-märkt. 

Just nu gasar vi efter 16 månader av mörker. Vi ska inte bara tillbaka till nolläge för våra befintliga caféer och restauranger – vi ska också utvecklas och växa. I pipen ligger två stora nya restaurangsatsningar i början av nästa år.  

Vi är så glada att massor av folk vill jobba med oss och att vi inte har problem att rekrytera. 

Säkert har det att göra med att många vill vara med och förändra – att skapa en bättre värld genom en mer hållbar restaurangdrift. 

Eller kanske har det något att göra med våra nätter på slottet 🤔 😜

// Jens 

PS.

Att få sätta på sig chaufförshatten är en av de roligaste arbetsdagarna på hela året. 

👨‍✈️ 👨‍✈️ 👨‍✈️