OXFILE & LANCET

Känner ni till Lancet? Det är en metod/struktur/rapport om hur vi bör äta ur ett både hälso- och klimatperspektiv, för att både vi själva som människor och vår planet skall ha en framtid. 

Några av de mest tongivande rekommendationerna är:

  • minskat ätande av rött kött
  • ökat ätande av bönor, linser och baljväxter

 

På K-märkt tycker vi båda dessa exempel låter perfekta och de ligger helt i linje med våra värderingar. Mer grönt och mindre animaliskt protein – är definitivt en lösning för både mänskligheten och planetens hälsa. 

Hur var det då med Oxfilen? 

Jo – ibland blir det inte riktigt som man kanske tänkt sig – eller var det just så det blev…? 

 

I onsdags var vi tillfrågade att laga en god middag till ett gäng SUPERviktiga människor som samma dag just hade ägnat timmar åt idéer och lösningar på våra hållbarhetsutmaningar kopplade till just mat. 

Riktiga höjdare – de som kan göra skillnad, ändra saker, få hjulen i rullning… ja ni fattar. 

En stor ära för oss på K-märkt – även om vi tidigare lagat mat till både kungar, prinsar, före detta stadsministrar och Benjamin Ingrosso.

Någonstans hade säkert någon tänkt att vi så klart borde laga mat efter Lancet-modellen. 

Någonstans tänkte vi – vi gör väl som vanligt. Det var här krocken uppstod. Det var här kanske någon satte – just oxfilén – i halsen. För det var vad vi serverade. 

 

På K-märkt lever vi nämligen efter devisen att det alltid är bättre att rädda än att slänga, och just den dagen så var det dags för en del oxfilé, med sedan en tid passerat bäst-föredatum, att bli uppätet istället för att hamna i soporna….

Kanske dumdristigt, kanske djärvt – men troget vår metod sedan tio år. Vi kanske bara måste konstatera att det finns många parallella grepp att attackera världens problem. Och – vi kommer behöva dem alla!

På K-märkt har vi valt vår strid – We Fight Food Waste säger vi efter som allt låter coolare på engelska. 

 

Helt utan relevans till hållbarhetsaspekten ovan måste jag bara få citera ett av tackmailen efter middagen

  • ”jag har inte ätit oxfilé på 15 år det var jättegott”. 

 

Jag avslutade menypresentationen på middagen med : ”FIX THE FOOD – SAVE THE PLANET” – och det är precis vad jag hoppas alla 59 middagsdeltagare ihop med oss på K-märkt och många fler skall lyckas med. Det måste vi!

// Jens