EN LITEN HISTORIA OM HÅLLBARHET – OCH FLINTASTEK

EN LITEN HISTORIA OM HÅLLBARHET – OCH FLINTASTEK

Idag gick en dröm i uppfyllelse! Vi serverade flintastek till lunch på K-märkt.

Egentligen märkligt med tanke på att sommaren varit bra – men det är klart det regnade lite i helgen… Återkommer till det lite senare. 

När vi öppnade K-märkt 2014 så sa vi att vi skulle förena volym med kvalité. Hur i hela friden kan man då servera flintastek – tänker du och säger jag? Det är ju en skitprodukt utan dess nåde. Eller, nja – det är ju gott… men det är en uppsminkad produkt som lurar kunderna. Arslet på en 🐷, kryddad, marinerad och coolt namngiven och därav prissatt betydligt dyrare än vad den borde va. 

Men – flintastek hör faktiskt hemma på K-märkt – faktiskt som handen i handsken. 

”Volym” och ”kvalité” blev ganska fort oxå ”HÅLLBARHET”. (Så till den grad att vi faktiskt vann priset som Sveriges mest hållbara restaurang 2018.)

Och ett av sätten vi jobbar hållbart på är att genom att inte ha en meny kunna ta hand om och rädda ”överblivna” råvaror så att det inte hamnar i soporna. Vi minskar matsvinnet helt enkelt. 

Det är här du kan lägga ihop skitprodukt, flintastek, regnig helg, kvalité och K-märkt. Allt hänger helt plötsligt ihop. 

Regnar det så grillar inte svensken, och då växer lager på flintastek som då går ut i datum och måste slängas. 

Om inte leverantörerna ringer oss och frågar om vi kan ”rädda” den. 

Och har vi då ingen meny till dagen efter (som vi aldrig har!) så kan vi säga JA!

Just det hände igår. Då kom samtalet. Och idag serverades den till lunch på vår restaurang i Solna Strand. 

Men tänker någon… vad hände med kvalité? Och är det vettigt att stimulera en produkt som Flintatsek? Jo… i striden mellan kvalité och matsvinn så vinner alltid matsvinn hos oss på K-märkt. Men – vi skulle aldrig beställa Flintastek och på så vis driva en marknad/efterfrågan på en produkt som vi egentligen inte tycker om eller står bakom. 

Men att rädda mat är alltid rätt – vi kallar det 

#wefightfoodwaste

PS. Hur var det då med ”den gamla drömmen”. Jo just Flintastek har alltid figurerat som ett pedagogiskt exempel då vi berättat om vår lite udda metod för att driva en hållbar restaurang. Och idag blev den verklighet!!!!!!!!!! På vägen dit har vi räddat en herrans massa andra råvaror som ägg, mejeriprodukter, pilgrimsmusslor, vit och grön sparris, entrecôte, hälleflundra, vaktel, m.m. Ja ni fattar!

Varmt välkomna till K-märkt!

🐽 🐽 🐽 🐽 🐽