Varför kan ingen läsa? 

Det står BÄST FÖRE.

Varför tolkar alla det som OTJÄNLIGT EFTER?

Varför kan ingen läsa – det är svenska och betyder de det står!

Trots det slängs det massor med mat på ren rutin – bara för att datumet har passerat. Vips så åker det från kylen ner i soptunnan. 

Bäst före på en förpackning har inget med att göra huruvida man inte kan äta produkten efter det där lilla datumet. 

Bäst före betyder om man ska vara korrekt att produkten har:

  • samma smak
  • samma form
  • samma doft
  • samma konsistens
  • samma utseende 

..som när den hamnade i förpackningen. Alltså inget att gör med huruvida produkten är dålig eller ej efter det datumet och framförallt inte att man blir sjuk om du skulle äta det. Det kan faktiskt till och med vara tvärt om. Kött som möras i vac-förpackning kan bli bättre och bättre – trots det går datumet ut beroende på att köttet ändrar lite färg och därigenom inte är ”densamma”. 

Det bästa verktyget för att veta om en matprodukt går att ät eller ej är du själv. Gud skapade oss med förmågan att kunna veta vad som är tjänligt att äta eller inte. Och man behöver inte vara proffs – bara människa. Med hjälp av våra sinnen och vår inbyggda förmåga så funkar det. Doftar eller smakar det äckligt – äta inte – känner du inget av det – ät!

Datum på förpackningar ska ni alltså ta med en rejäl nypa salt – både bildligt och bokstavligt. Låt mig belysa detta genom två exempel.

Salt har bäst före datum. Helt sjukt. På baksidan av alla förpackningar går det att läsa att produkten är bäst före 24 månader efter att den hamnade i förpackningen. Det lite roliga i sammanhanget träder fram om man vet lite mer om salt. Allt salt i hela välden tillverkades nämligen samtidigt, vid the big bang. Sedan dess har inget nytt salt tillkommit och inget salt har heller försvunnit. Det enda som hänt är att vi ätit salt, kissat ut det, det har hamnat i haven igen – och så har vi ätit upp det igen. 

Sjukt märkligt då att en produkt som redan är strax över 4500 miljoner år gammal skulle var bäst före 24 månader senare 🙂

Släng alltså aldrig salt och tänk på salt som ett bra exempel. Det gäller så många fler produkter. 

Inte övertygad?

Ok – då får du ett exempel till. Filmjölk. Kolla på filmen – det är jag som äter filmjölk. Den smakar gott och är som vanligt. Men – Ja ni fattar så klart att datumet har gått ut. Sen hur länge? Är den en vecka över datumet, en månad? Nix bäst före datumet är den 27:e maj. Fatta snart sex månader sedan…. men om man kollar så är det april 2020. Inte 21. Filen gick alltså ut för typ 1,5 år sedan. Trots detta smakar den perfekt. Den har stått i vårt kylskåp på K-märkt. Helt otroligt. 

Fil blir inte dålig. Genom syrakulturen i filen reglerar den sig själv och även om fil är ett extra grymt exempel gäller det samma för många andra syrade produkter som creme fraich, smetana, m.m.

Så summa summarum – släng inte mat baserat på datumet som står på förpackningen. Dofta och smaka på det istället. Fatta hur mycket mat vi kan rädda.

På K-märkt gör vi detta varje dag och faktum är att vi dragit det ännu längre. Vi köper i princip inga mejeriprodukter som inte precis har gått ut i datum. Trygga med kunskapen om att de håller så förbaskat mycket längre än vad det lilla datumet säger så gör vi på så vis en stor miljögärning. Och ni som gäster är ju egentligen de som gör hållbarhetsarbetet tillsammans med oss genom att äta vår mat.

Tack för det!

 

// Jens