ÄGG – ÄGG ÖVERALLT!

Bli inte förvånad om det dyker upp ägg både på längden och tvären hos oss den närmsta tiden. 

Det kommer bli kokta ägg,, äggmackor, ägg royal, shakshuka, omelett, äggröra, stekta ägg, pocherade ägg, förlorade ägg,  bearnaise och hollandaise…. Ja ni fattar!

Förklaringen är lika enkel som självklar. Ett samtal med en leverantör med ägg ”PROBLEM”  gjorde att vi häromdagen fick en och en halv pall ägg levererat till oss. Med KORT datum…

Men det konstiga i kråksången är att PROBLEMET inte är ett PROBLEM. Ägg håller hur länge som helst. Faktiskt i sex månader och inte behöver du ha dem i kylen heller. Rumstemperatur duger fint. 

Läskigt tänker någon! Men – man behöver aldrig vara rädd – det kan liksom inte bli fel. Om det finns en enda råvara i hela världen som tydligt och bestämt berättar att den är dålig så är det ägg. Behövs inget bäst-före-datum för det. Luktar det OK är det OK att äta – oavsett hur gammalt det är. 

Trots det så måste ägg paketeras med ett bäst-före-datum (28 dagar efter värpning). Dessutom är det betydligt kortare än det borde vara, men det är EU’s fel. Men den historien får vi ta en annan gång. 

Nu stannar vi vid att ni ALDRIG behöver slänga ägg, och inte vår leverantör heller, för vi kommer i veckor framöver se till så att 10.800 – TIO-TUSEN-ÅTTA-HUNDRA –  ägg blir god mat. 

Ägg på längden och ägg på tvären – det kommer att smaka bra! 

// Jens