Garnisonen/Karlahuset

K-märkt ligger i det som i folkmun kallas Garnisonen. Men ska man vara petig så ligger restaurangen i fastigheten som egentligen heter Karlahuset.

Garnisonen är de gamla militärbyggnaderna från 1886 – som vi blickar ut mot, på andra sidan vår innergård.

Karlahuset projekterades och byggdes på 60-talet och invigdes 1972. Från början var det tänkt att det skulle bli Sveriges nya rikstadshus – så blev det inte. Istället blev det ett statligt ägt hus som fylldes med statliga verk. Det ger lite perspektiv. Karlavägen 100 – övre Östermalm – var med andra ord på den tiden vad Kista är idag – lång ifrån City och stora kontorsbyggnader.

Ingen som besöker Karlahuset lämnas oberörd. Den mycket speciella arkitekturen väcker känslor. Vanliga ord är – coolt, fult, speciellt, extremt, ballt och konstigt. Faktum är att lika sant som att detta hus flerfaldigt har blivit valt till Sveriges fulaste fastighet så besöks det regelbundet av internationella arkitektstudenter.

Karlahuset är kulturmärkt vilket har gett namnet på vår restaurang – K-märkt Garnisonen.

Tage Hertzell är arkitekten bakom Karlahuset och vår hjälte. Det var han som genom sina historier och berättelser fick oss att se förbi det lite udda med huset – och att istället för att dölja delar lyfta fram dem.

Gösta Wallmark är också en favorit hos oss. Det är han som ligger bakom den konstnärliga utsmyckningen i Karlahuset och tillika hjärnan bakom orienteringssystemet i färg i fastigheten.

Både Tage och Gösta har inspirerat oss – på K-märkt flörtar vi med husets tidsepok och historia.

Daniel tillverkar Gösta Wallmarks k-märkta praliner.  Naturligtvis går de i samma färskala som återfinns i huset – rött, blått, gult och grönt.

I vår kaffebar kan man dricka kaffe eller te ur muggar från Höganäs. Anledningen är naturligtvis att vårt klinkergolv komer från samma leverantör.

Vår logo har sin historia i DIN-systemet från Tyskland från samma tid som huset projekterades.

På 60-talet använde man sig av riktiga material. Trä var trä, stål var stål och betong var betong. Denna linje har vi fortsatt på och vår inredning är uteslutande i autentiska material – trä, stål, betong, sten, mässing och läder.

Tack Tage och Gösta att vi får driva restaurang i ert fina och spektakulära hus.

"MENYLÖS RESTAURANG - SÅ HÄR KAN DET GÅ TILL
Vi har ingen meny bestämd till dagen efter. På eftermiddagen ringer en leverantör och undrar om vi vill köpa 100 st 81 dagar gamla (alltså åldern på fåglarna!) franska gårdskycklingar. En super-lyxig råvara som normalt är alldeles för dyr för att servera på en lunchbuffet. Men eftersom fåglarna hade kort datum så fick vi dem till ett rabatterat pris. Det blir en så kallad win-win-win-win... Vi hjälper våra leverantörer med deras matsvinn, våra kockar får jobba med kvalitetsråvaror, ni - våra gäster - får äta god mat och samtidigt så hjälper vi alla till att rädda vår planet. Inte så dumt att inte ha en meny?!?!"