GARNISONEN / KARLAHUSET
OGARNISONEN / KARLAHUSET

K-märkt ligger i det som i folkmunn kallas Garnisonen. Men ska man vara petig så ligger restaurangen i fastigheten som egentligen heter Karlahuset.


Garnisonen är de gamla miltärbyggnaderna från 1886 - som vi blickar ut mot, på andra sidan vår innergård.


Karlahuset projekterades och byggdes på 60-talet och invidges 1972. Från början var det tänkt att det skulle bli sveriges nya rikstadshus - så blev det inte. Istället blev det ett satligt ägt hus som fylldes med statliga verk. Det ger lite perspektiv. Karlavägen 100 - övre Östermalm - var med andra ord på den tiden var ”Kista” är idag. Lång ifrån City och billiga hyror.


Ingen som besöker karlahuset lämnas oberörd. Den mycket spceiella arkitekturen väcker känslor. Vanliga ord är - coolt, fult, speciellt, extremt, ballt och konstigt. Faktum är att lika sant som att detta hus flerfaldigt har blivit valt till sveriges fulaste fastighet så besöks det regelbundet av inetrnationella arkitektstudenter.


Karlahuset är kulturmärkt vilket har gett namnet på vår restaurang - K-märkt Garnisonen.


Tage Hertzell är arkitekten bakom Karlahuset och vår hjälte. Det var han som genom sina historier och berättelser fick oss att se förbi det lite udda med huset - och att istället för att dölja delar lyfta fram dem.


Gösta Wallmark är också en favorit hos oss. Det är han som ligger bakom den konstnärliga utsmyckningen i Karlahuset och tillika hjärnan bakom orienteringssystemet i färg i fastigehten.


Både Tage och Gösta har inprerat oss - på K-märkt flörtar vi med husets tidsepok och historia.


Daniel tillverkar Gösta Wallmarks k-märkta praliner.  Naturligtvis går de i samma färskala som återfinns i huset - rött, blått, gult och grönt.


I vår kaffebar kan man dricka kaffe eller te ur muggar från Högarnäs. Anledningen är naturligtvis att vårt klinkergolv komer från samma leverantör.


Vår logo har sin historia i DIN-systemet från Tyskland från samma tid som huset projekterades.


På 60-talet använde man sig av riktiga material. Trä var trä, stål var stål och betong var betong. Denna linje har vi fortsatt på och vår inredning är uteslutande i autentiska material - trä, stål, betong, sten, mässing och läder.


Tack Tage och Gösta att vi får driva restaurang i ert fina och spektakulära hus.

När Karlahuset invigdes 1972 blev det oxå starten för flextid i Sverige.  Kalrlaplans T-banestation klarade helt enkelt inte av alla människor som skulle börja och sluta snamtidigt i fastigehten med den över 350 meter långa  fasaden mot Karlavägen.

FÖLJ VAD SOM HÄNDER HOS OSS PÅ INSTAGRAM OCH FACEBOOK

AKTUELLT
OM OSSom_oss.htmlshapeimage_8_link_0
OM OSSkontakt_oppettider.htmlshapeimage_9_link_0
AKTUELLTwffw.htmlshapeimage_10_link_0
WFFWaktuellt.htmlshapeimage_11_link_0
TEATERNgalleri.htmlshapeimage_12_link_0
GARNISONENenglish.htmlshapeimage_13_link_0
EPICENTERk-markt_bokcafe.htmlshapeimage_14_link_0
AKTUELLTk-markt_teatern.htmlshapeimage_15_link_0
GALLERIk-markt_garnisonen.htmlshapeimage_16_link_0
ENGLISHk-markt_epicenter.htmlshapeimage_17_link_0
HÖTORGSHALLENk-markt_hotorgshallen.htmlshapeimage_18_link_0
KUNGSTRÄDGÅRDENk-markt_kungstradgarden.htmlshapeimage_19_link_0